Δραστηριότητα

Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της η Κοιν.Σ.Επ. επικεντρώθηκε στη συλλογή επεξεργασία και πώληση κυρίως του φασολιού και του πεπονιού, ενώ και οι υπόλοιπες παραπάνω αναφερόμενες καλλιέργειες πρόκειται να ενσωματωθούν σταδιακά στην παραγωγική διαδικασία.
 
Για την προβολή και προώθηση των προϊόντων η Κοιν.Σ.Επ. έχει θεσμοθετήσει :
1, Γιορτή Γαστρονομίας  (Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του έτους)
2. Γιορτή Φασολιού-Πεπονιού  (Κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου, η 2η  έγινε στις 26 Αυγούστου 2016 )
 
Επίσης η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στοχεύει στην έρευνα νέων καλλιεργειών που θα ενισχύσει τους μικροκτηματίες, και θα δώσει την δυνατότητα αύξησης του εισοδήματος τους, παράλληλα με την ενθάρρυνση νέων ανέργων για την ενασχόληση τους με τον αγροτικό τομέα .
Για τον λόγο αυτό έχει έρθει σε συμφωνία με την περιφερειακή ενότητα Έβρου για την συνεργασία της επιστημονικής της ομάδας μαζί της.
Το Γκότζι Μπέρι, η Αρώνια , το Ιπποφαές , η στέβια και η κάναβις σατίβα είναι κάποιες από τις καλλιέργειες οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
Στην  καλλιεργητική περίοδο 2016 η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. προχώρησε στην δοκιμαστική καλλιέργεια 8 στρεμμάτων κάνναβης σατίβα.. Παρά την μεγάλη οψιμότητα ( Σπορά 3 Ιουλίου ) τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, και δημιουργούν την βεβαιότητα ότι η βιομηχανική κάνναβη ευδοκιμεί στον Έβρο . Στην προσπάθεια αυτή ξεκίνησε συνεργασία με τη  Γεωπονική σχολή Ορεστιάδας και με τον Κοσμήτορα της κ. Κουτρούμπα Σπύρο . Με πρωτοβουλία της ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ  οργανώνεται τριμερής συνεργασία, μεταξύ της Γεωπονικής σχολής Ορεστιάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και της Θεογένης, για την αναβίωση των παλαιών καλλιεργειών, που στο παρελθόν συνεισέφεραν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, και  την έρευνα –προώθηση νέων με στόχο την οργανωμένη αναδιάρθρωση που είναι ζητούμενο εδώ και πολλές δεκαετίες.
Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα δώσει κίνητρα σε ανθρώπους των αστικών κέντρων που έχουν την καταγωγή τους από την περιοχή και έχουν πληγεί από την κρίση, να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και να ασχοληθούν με τον κλάδο.
Η ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. προχωράει στη σύσταση ομάδων παραγωγών συνδεδεμένων με την επιχείρηση, οι οποίες θα καλλιεργούν και θα παράγουν με τον ίδιο τρόπο τα προϊόντα ώστε να επιτυγχάνεται ανταγωνιστικό προϊόν. Οι ομάδες αυτές έχουν κανονισμό λειτουργίας και συνδέονται δια μέσω τριμελούς επιτροπής με την διοικούσα επιτροπή της επιχείρησης. Στόχος είναι να συμμετέχουν οι παραγωγοί, στα κέρδη της διαδικασίας συσκευασίας ή τυποποίησης και εμπορίας  των προϊόντων δια μέσω της ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
Το  30-50% των κερδών διανέμονται στους παραγωγούς στο τέλος κάθε ετήσιας εκκαθάρισης με την μορφή μπόνους.
Έχουν συσταθεί η πρώτες  ομάδες παραγωγών. Η πρώτη είναι των οσπρίων, η οποία αποτελείται από 18 άτομα στο ξεκίνημα της, είναι αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Τυχερού και  έχε, 200 στρέμματα φασόλια για το 2016,( υπέστησαν ζημιά)  με παραγωγή 30 τόνους. Σε κανονικές συνθήκες εκτιμάται ότι τα ίδια άτομα θα καλλιεργούν 800 στρέμματα με απόδοση περίπου 160 τόνους
Η δεύτερη ομάδα, είναι του πεπονιού «Χρυσή Κεφαλή» και αριθμεί 23 μέλη .
Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια τα πεπόνια «χρυσή κεφαλή» έφτασαν στην Αθήνα .όπου τις δεκαετίες 50-60 και 70 είχαν κατακλύσει τις αγορές . Η μεγάλη αγορά της πρωτεύουσας «άνοιξε» και πάλι, λόγω των προσπαθειών της επιχείρησης , αλλά κυρίως λόγω της ασυναγώνιστης ποιότητας του προϊόντος, δίνοντας προοπτική για αύξηση των παραγομένων ποσοτήτων .
Η Τρίτη ομάδα είναι των παραγωγών βιομηχανικής κάνναβης  η οποία βρίσκεται υπό σύσταση . Για συμμετοχή σε αυτήν την ομάδα έχουν δείξει ενδιαφέρον περισσότεροι από 100 αγρότες από όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης . Η εκτιμώμενη έκταση για το 2017 είναι γύρω στις 2000 στρέμματα .
 
Εκτός από την παραγωγή  αγροτικών  προϊόντων  και την συσκευασία - μεταποίηση -  εμπορία τους η «ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.»  έχει πολύπλευρες δραστηριότητες οι οποίες στοχεύουν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών της περιοχής  και την αύξηση της απασχόλησης:
1) Προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί δύο δράσεις: (α) η σύσταση Περιφερειακού συνεταιρισμού   με άλλες   ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. με σκοπό  την « Εναλλακτική  Διαχείριση  των Απορριμμάτων », με ένα καινοτόμο σχέδιο  ολοκληρωμένης διαχείρισης  των  απορριμμάτων  με την διαλογή στην πηγή, και β) η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης ενός φορτηγού βοθροφόρου, για την κάλυψη των αναγκών της δημοτικής ενότητας Τυχερού με στόχο να ελαχιστοποιηθεί η ρίψη βοθρολυμμάτων σε αγωγούς ομβρίων υδάτων. Η «ΘΕΟΓΕΝΗΣ» σκοπεύει να παράσχει δωρεάν τις υπηρεσίες της σε συμπολίτες που βρίσκονται σε δομές αλληλεγγύης .
2)         Ενδοοικιστική  Συγκοινωνία: Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. βρίσκεται επίσης σε διαδικασία  αδειοδότησης  ενός λεωφορείου  35  θέσεων  το οποίο έγινε δωρεά στην επιχείρηση με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σουφλίου. Με  το λεωφορείο αυτό θα μεταφέρονται ηλικιωμένοι δυο φορές την βδομάδα  από τα χωριά της Δ.Ε Τυχερού προς το Τυχερό για τις επισκέψεις τους στο Ιατρείο, τα φαρμακεία και τη λαϊκή αγορά (Η δράση αυτή θα χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη του βοθροφόρου που επίσης παραχωρήθηκε δωρεάν με την ίδια απόφαση από το δήμο.)
3)         Προώθηση ζητημάτων προληπτικής Ιατρικής και πρωτοβάθμιας υγείας
4)         Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ανάδειξη των παραδόσεων  της ευρύτερης περιοχής σε  συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
 
5) Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός περιπατικός κ.λ.π ) με  δυνατότητα λειτουργίας μελλοντικά παραδοσιακών καταλυμάτων.
6)  Λειτουργία  ΜΜΕ: Από την 1η Δεκεμβρίου του 2015  η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. έχει υπό την διαχείριση της, εκτός από το blogg της Κοιν.Σ.Επ. http://theogenis14.blogspot.gr, και το ενημερωτικό site www.faros-24.gr. Ξεκίνησε δοκιμαστικά η λειτουργία διαδικτυακού ραδιοφώνου ,( faros24radio) και ετοιμάζεται η διαδικτυακή τηλεόραση ( faros24webtv).
7) Ετοιμάζεται  εμπόριο προϊόντων, παραγωγών , Κοιν.Σ.Επ, Συνεταιρισμών , από όλη την Ελλάδα για τα καταστήματα της Θράκης .Η επιχείρηση ήδη διαθέτει ενοικιαζόμενο χώρο 200 τμ
8) Οργανώνεται τμήμα catering  για μαγείρεμα και τοπικών παραδοσιακών φαγητών, τα οποία θα διανέμονται κατ’ οίκον . Η υποδομή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την συμμετοχή στην σύμπραξη  για την κοινωνική αλληλεγγύη, η την ανάληψη προμήθειας δομών σίτισης
9)  Οργανώνεται Δίκτυο Θρακικής Διασποράς στον Κυβερνοχώρο με την ονομασία orpfeuspirit, με σκοπό να αποτελέσει ένα ορόσημο για τη Θράκη, αφού θα επιτρέψει την άμεση διασύνδεση της με τις εκατοντάδες χιλιάδες Θρακών (απανταχού) και να δημιουργήσει έναν άμεσο διαδραστικό και αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας με τον τόπο καταγωγή τους . Πρόκειται για ένα τεράστιο δίκτυο Οικονομίας και Πολιτισμού